Mitigating Vancouver’s Urban Heat Island Effect

0.0/5
Designing physical interventions to keep things cool in the DTES.

School:

Langara

Department:

Fine Arts

Course:

FINA 2195: Advanced Design Studio - Design Collaboration

Instructors:

  • Philip Robbins

City of Vancouver:

  • Wesley Joe
  • Celia Winters

Strategy:

  • Healthy City Strategy

City goal area:

  • Being and Feeling Safe and Included

Summary

Four student groups explored, researched and designed physical interventions that would mitigate the Urban Heat Island Effect in Vancouver’s Downtown Eastside. This area has little vegetation or canopy cover and numerous impermeable, hard surfaces (ie. concrete, asphalt), making it a prime urban heat island. The impact of this effect on residents is significant, as many have little access to proper shade or cooling and find it nearly impossible to avoid the summer heat.

Group 1: PART
Proposed the use of trees, benches and fabric canopies to create a cool social space around the Crab Park accessibility ramp. Read the proposal.

Students: Alessia Battilana Macri, Heather Paynter, Jeff Powell, Max TS. Yang

Group 2: Pigeon Park
Unique shade structure that would sit high enough in the trees so as to not take away from the existing totem pole. Design would also make use of existing water source for overhead spray misters.

Group 3: City Blocks

Students: Gabrielle Poitras, Fiona Thomas, Trinh Tran, Michaela Huebner, Isaac Ong

To take advantage of already shaded areas that lacked social infrastructure, this design proposed installing large, uniquely-shaped concrete blocks to create seating. The blocks, made from a colourful, specially-pigmented recycled material, can be customized with texture and sandblasted text. They are also modular and can be repositioned (using machinery) to create a diversity of seating.

Group 4: Shadow Catcher

Students: Azadeh Mehryar, Anna Busch, Sandra Kim, and one more student who preferred to remain anonymous. 

Proposed the use of a specialized fabric material spanned between existing objects such as lamp posts, trees or buildings to provide relief from the sun. They also demonstrated the use of a large tent-like structure to provide a wider area of shade.

Read more on the CityStudio blog.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Related projects

Service Industry & COVID-19

0.0/5

The essence of the project is collecting and analyzing data on differences in employment...

Commemorative Picnic Tables

0.0/5

Our group has created an innovative place-making strategy that provides permanent recognition of the...

Online Training Platform

0.0/5

Online Training Platform: We are a group of CIT students from British Columbia Institute...